miercuri, 29 august 2012

Încrederea în sine!

Caută să fii mulţumit de tine şi de tot ce-şi are originea în tine însuţi.
 Lucius A. Seneca
 
     Puţini oameni au încredere deplină în forţele proprii pentru că puţini îşi asumă responsabilitatea propriei lor vieţi. Încrederea în sine ne spune cât de mult ne valorizăm şi apreciem propria persoană. De exemplu dacă avem o gândire pozitivă ne vom simţi mândri de noi, ne vom aprecia în tot ceea ce facem bun, vom deveni siguri de calităţile noastre, ne vom controla viaţa şi vom fi în stare să facem tot ceea ce dorim şi simţim.

     Încrederea în sine este precum o floare care are în permanenţă nevoie să fie udată, îngrijită, tratată cu dragoste, pentru a se dezvolta, dacă există încredere în sine atunci există perseverenţă, curaj, putere, speranţă - atuuri care ne creează situaţii favorabile pentru a reuşi în tot ceea ce ne propunem.
   Un exemplu în care poate fi întâlnită o puternică încredere în sine este cariera. O persoană care urmează o cariera mai neobişnuită, cum ar fi o femeie care vrea să devine pilot, sau o persoană care urmeză o carieră împotriva dorinţelor familiei, aceasta trebuie să dea dovadă de o încredere de sine foarte dezvoltată, să poată lua decizii importante, chiar dacă cei apropiaţi nu îi sunt alături.
    Încrederea în sine este cea care ne ajută atunci când viaţa ne dezamăgeşte într-un fel sau altul. Respingerile, dezamăgirile, esecurile, toate acestea fac parte din viaţa noastră şi trebuie să găsim puterea necesară în noi a le depăşi. Toate dezamăgirile, eşecurile care ne ies în cale nu sunt inutile sau întâmlătoare, întotdeauna au un mesaj important pentru noi şi viaţa noastră. Sarcina noastră e de a descifra mesajul care ne-a fost destinat prin intermediul acelui eşec. Se poate ca scopul tuturor eșecurilor și dezamăgirilor suferite, să fie acela de a ne căli, de a ne face mai puternici sau de a ne pregăti pentru următoarele experiențe.
     Pentru a deveni responsabili pentru propria noastră viață, ceea ce ne crește încrederea în sine, trebuie să știm cine suntem cu adevărat, să ne cunoaștem calitățile și defectele, pe scurt să ne autocunoaștem. Speranța autentică și nestrămuitată este ingredientul necesar pentru a crește încrederea în sine și a reuși tot ce ne propunem. În procesul de creștere a încredere în sine, cuvintele au o importanță foarte mare căci cuvintele exprimă ceea ce credem și gândim. Când folosim expresia „o să încerc să fac asta” defapt e ca și cum ne-am învârti într-un cerc, ceea ce exprimă este doar tendința noastră de a face acel lucru. Dacă spunem „am să fac asta” ne asumăm hotărârea de a face acel lucru.
     În loc să afirmăm convinși „nu pot să fac asta” mai bine spunem „am să văd dacă am să fac asta”. Folosind negația ne limităm drastic posibilitățile de reușită. 
     Înainte de a încheia acest articol aș vrea să te rog să citești următoarele rânduri:
Un grup de iepuri alerga pe câmp; când, deodată, doi dintre ei au căzut într-o groapă. Toţi ceilalţi iepuri s-au adunat în jurul gropii să vadă ce s-a întâmplat. Au văzut că cei doi iepuri au rămas blocaţi pe o margine subţire în groapă, iar în jos se deschidea un abis din care nimeni nu ar fi avut scăpare.
   Cei doi iepuri au început să sară în sus de pe marginea pe care erau blocaţi, încercând să iasă afară. Ceilalţi iepuri, văzând efortul lor, au început să strige: 
   “Renunţaţi, nu veţi ieşi niciodată de acolo!”
    Cei doi au ignorat comentariile pesimiste şi au continuat să sară.
   În final: unul din iepuri a renunţat la luptă şi, ascultând sfaturile celor de sus, a renunţat. Cuprins de disperare, s-a lăsat să cadă în abisul de sub marginea subţire.
    Totuşi, celălalt iepure a continuat să sară, parcă şi mai motivat.
     Iepurii de sus strigau în cor:
   „Renunţă şi urmează exemplul celui de dinainte”, strigau iepurii în cor, enervaţi de insistenţa cu care sărea iepurele, parcă tot mai sus şi mai sus.
    Spre surprinderea tuturor, iepurele a reuşit să iasă după un efort „supraiepuresc”.
    „De ce nu ai renunţat când toţi strigam la tine să renunţi?”, l-au întrebat ceilalţi.
    „Eu sunt aproape surd şi am crezut că în tot acest timp m-aţi încurajat să ies!”
         
     Încrederea înseamnă totul. Dacă nu ai o încredere de nezdruncinat atunci probabil că nu vei ajunge să-ți trăiești visele. Nu doar asta, dar vei găsi că lipsa ta de încredere înseamnă că nu-ți oferi multă valoare însă tu ești valoroasă ca persoană, trebuie doar să devi conștientă de acest lucru.

Pe curând, 
Gabriela Pașcu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu