miercuri, 15 august 2012

Respectul de sine!

„Cea mai aspră singurătate este să nu fii confortabilă cu cine ești.”
Marc Twain

     Ființa unamă nu poate spera că-și va realiza planurile de viață fără un respect de sine sănătos.

    Viața nu ne aduce întotdeuna numai lucruri bune și nu putem controla ce se întamplă uneori, însă ceea ce poți controla este răspunsul tău la ceea ce se întâmplă.

     În general oamenii, atunci când vine vorba de dezamăgiri și sentimente negative, preferă să se refere numai la modul în care alții îi rănesc sentimentele, și mai puțin, sau chiar deloc, la modul în care ei însuși își pot genera astfel de răni.
     Majoritatea oamenilor tind să se subestimeze în fața puterii lor de a se schimba și a evolua, eliminând posibilitatea de alegere. Ne dăm seamă rareori cât de mult suntem capabili să facem pentru noi înșine, dacă ne propunem ca țel să evoluăm și ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce devenim.
     Respecul de sine este o nevoie unamă fundamentală, și de aceea impactul lui nu ține cont nici de inteligența noastră nici de consimțământul nostru, ne ajunge din urmă și ne zdrobește dacă nu luăm măsurile necesare la timpul potrivit.
     Este esențial să fim conștienți de cine suntem cu adevărat. Să ne cunoaștem atât părțile luminoase cât și cele întunecate. Să ne acceptăm așa cum suntem, schimbând ceea ce nu ne place la noi și îmbunătățind continuu ceea ce ne place la noi. Întotdeauna este loc de mai bine.
     Fii conștient/ă când mănânci, când vorbești, când faci dragoste, când te plimbi, când asculți, când te cerți cu ceilalți, conștientizează că tu faci toate acele lucruri.
     A te respecta înseamnă, de asemenea, a avea grijă de corpul tău, de mintea ta, de gândurile tale, de starea ta interioară. Nimeni alticineva nu știe și nici nu poate să aibă gijă de tine mai bine decât o faci tu însuți.
     Respectul de sine se naște din credința interioară și nu din sentimentul de superioritate. Tot ce faci, faci pentru tine, nu pentru a demonstra ceva cuiva, nimeni și nimic nu-ți poate clădi convingeri și credințe interioare, tu ești singurul care o poate face așa că ai grijă de credințele și convingerile pe care ți le stabilești căci unele dintre ele te pot doborâ.
     Învață să fii sincer/ă cu tine însuți. Este important să crezi în propriile tale valori și să-ți amintești ce este important pentru tine. Doar pentru că anumite persoane cred că ar trebui să te prorți într-un anumit fel nu înseamnă că au dreptate. Fiecare persoană este liberă șă-și aleagă și să-și urmeze propriul drum în viață și indiferent dacă ceilați îți respectă sau nu deciziile este important ca tu să o faci.
     Învață să faci față criticilor. Nu lua de bună tot ce ți se reproșează. Rămâi pe poziția de observator, detașat/ă și relaxat/ă. Doar pentru că nu ești bun/ă într-un anumit domeniu nu înseamnă cî trebuie să îți pierzi respectul de sine și nu uita că ceilalți au puterea pe care tu le-o dai. 
    Învață să ai grijă de tine de aspectul tău. Aspectul nostru este important, el ne poate conferi încredere sau ne poate face să ne simțim inconfortabil cu noi înșine. Ai grijă de înfățișarea ta, de alimentația ta, dacă arăți bine te simți bine în pielea ta.
     Învață să eviți sentimentele de gelozie. Să nutrești gelozie pe succesul altor persoane este o metodă care te poate face să îți pierzi fericirea și respectul de sine. Dacă te lași mânat/ă de gelozie îți vei pierde respectul de sine, fiecare persoană este unică iar succesul este tăit de fiecare în felul său. Secretul pentru un respect de sine sănătos este șă fii bucuros/ă pentru succesul altora și vei ajunge să-l trăiești și tu pe al tău.
     Amintește-ți să te concentrezi pe ceea ce te motivează și te face să-ți dorești să evoluiezi, să fii mai bun/ă și nu pe rezultate. Uneori lucrăm cu cele mai bune motive și cele mai bune intenții doar ca să fii dezamăgit/ă de rezultate. Problema apare când echivalăm respectul de sine cu ceea ce realizăm pe plan extern iar asta e o greșeală foarte mare. Chiar dacă lucrurile nu merg așa cum ne-am fi dorit nu-ți pierde respectul de sine. Păstrează-ți în mine valorile și atitudinea față de viață, dăruiește-ți iubire și respect.
   Învață să eviți mândria. Metoda prin care poți să te respecți pe tine nu reprezintă un simț al mândriei.Putem crede că mândria față de ceilalți va declanșa respect de sine dar de fapt ea va reflecta un ego vulnerabil. Respectul de sine se naște din independența față de mândria celorlalți!
     Învață să te ierți. Nu trăi în trecut și treci peste toate greșelile săvârșite și toate încercările vieții. Dacă mintea ta rămâne ocupată în trecut vei trăi în trecut și vei considera că nu meriți mai mult niciodată. Nu lăsa greșelile trecutului să-ți afecteza prezentul. Trăiește aici și acum! 
     Să ai tot timpul în vedere acest aspect esențial: Oamenii care rănesc au fost la rândul lor răniți!
     Cei care îți spun că nu este destul de bună sau nu meriți, sunt și ei, suflete care la rândul lor au auzit același mesaj: „Nu ești bun! Nu meriți mai mult!”, deci nu-i judeca.
     Aș vrea să închei cu următorul citat:
     „Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără acordul tău.” Eleanor Roosevelt
     Meriți tot ce-i mai bun și frumos de la viață!
     Cere mult de la tine ...de la viață!
Vă îmbrățișez cu drag,
Gabriela Pașcu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu