miercuri, 8 august 2012

IUBIRE! Care este definiția ta pentru iubire?

„Există un singur cuvânt care ne poate elibera de toată povara și de toată durerea vieții. Acest cuvânt este iubirea
Sofocle

     Acest blog a fost creat pentru a vorbi despre iubire și forța iubirii de ne schimba viața în una absolut minunată, de aceea aș vrea să dezvolt cât mai mult termenul iubire, atât în acest articol cât și în cele viitoare. Pentru a cunoaște cât de puternică este iubirea este necesar ca înainte de toate să o simțim și apoi să o dezvoltăm, ea se află în interiorul nostru încă din momentul în care suntem concepuți însă în timp se pierde.

     Ce este iubirea?
    O poți defini?     
      Știu că nu ar trebui să pun această întrebare și că toată lumea ar trebui să știe ce este iubirea, însă nimeni nu știe sau foarte rar se întâmplă să mai fie câte o persoană care știe și cunoaște iubirea adevărată. Iubirea a devenit, din păcate, una din cele mai rare experiențe când ar trebui să fie una din cele mai cunoscute experiențe din viață omului. Există o imensă industrie care ne pune la dispoziție idei despre ce înseamnă iubirea, însă acest sentiment rămâne în continuare un fenomen necunoscut.
     Când ne naștem, suntem dotați cu capacitatea de a iubi și de a fi iubiți. Orice copil se naște plin de dragoste și știe exact ce este dragostea, dar problema apare deoarece părinții nu știu ce este dragostea și nu pot oferi copilului dragostea de care acesta are nevoie, iar pe parcursul dezvoltării sale, copilul pierde capacitatea de a iubi cu inima. Acesta va învăța că pentru a fi iubit trebuie să se poarte într-un anumit fel, că trebuie să se facă plăcut de cei din jur, însă ceea ce-l interesează pe copil e să fie plăcut de către părinți săi și să fie iubit de aceștia.
     Probabil îmi vei spune că tu îți iubești copilul, partenerul, soțul, părinții... sunt sigură să-i iubești. Însă nu ai simțit niciodată dorința de a schimba ceva la copilil tău? Sau la soțul tău/soția ta? De exemplu să fie mai comunicativ/ă, ceva ce ar aduce o îmbunătățire în relația voastră? Asta înseamnă să iubim cu mintea.
    Acest subiect a mai fost discutat într-un articol anterior: Iubire! Cum ne dăm seama dacă iubim cu adevărat?. În acest articol poți găsi descrierea termenilor „iubire cu inima” precum și „iubire cu inima”.
     În acest articol aș vrea să-ți dau un exemplu concret, ca fiecare să înțeleagă la ce mă refer când zic că iubim cu mintea:
     Este ziua de naște a persoanei iubite. Mergi prin sute de magazine pentru a-i cumpăra ceva ce știi că și-ar fi dorit să aibă. Cumperi acel lucru, fiind sigur/ă că îi vei face o mare surpriză și o deosebită plăcere sărbătoritului. Îi dai cadoul, însă sărbătoritul se pare că nu reacționează așa cum te-ai fi aștept, atunci tu ești dezamăgit/ă, frustrat/ă deoarece ai cheltuit mulți bani și mult  timp prin magazine.
     Atunci când iubești cu inima, nu te vei simți dezamăgit/ă de reacția persoanei iubite la primirea cadoului și vei ști că ți-ai făcut ție o plăcere, bucurându-te de sentimentele frumoase care se află în interiorul tău. Recunoaște, a fost plăcerea ta să-i cauți cadou și atunci de ce să nu te bucuri că ți-ai făcut ție o plăcere?
     A iubi cu inima este unul din cel mai frumos și înălțător sentiment, care ne facem să creștem în interior și să oferim tot ce-i mai frumos acolo. Iubirea poate să însoțească toate acele acte fundamentale ale vieții noastre. Dacă învățăm plini de iubire (cu pasiune) vom memora și vom înțelege mult mai ușor. Dacă ascultăm cu iubire, vom auzi mai multe și mult mai bine. Dacă vorbim cu dragoste, cuvintele noastre vor căpăta o forță neînchipuit de mare. Dacă vom adormi cu dragostea în suflet, somnul nostru va fi odihnitor și profund ca al unui copil. Dacă vom gândi atunci când suntem plini de iubire, gândurile noastre vor căpăta profunzime și stralucire. Gândurile care se clădesc prin iubire vor fi mai luminoase decât razele soarelui și mai pătrunzatoare decât săgețile lui Arjuna.
     A iubi înseamnă a trăi viața celuilalt. Să uiți de tine si să te dăruiești cu totul celuilalt fără a aștepta vreodată ceva în schimb, aceasta este adevărata iubire care te înață și te purifică de tot ce e murdar în lumea aceasta. Iubirea necondiționată e tot mai greu de găsit în zilele noastre, căutăm să găsim explicații la tot ce ne înconjoară și să transformăm iubirea într-o afacere („Îți dau atât, tu ce-mi dai”), iubirea se dăruiește nu se pune pe cântar.
     Nu sunt deloc de acord cu ideiile de genul .. ne dăm sufletul și tot ceea ce avem pentru ca într-un final să fi răniți sau a iubi înseamnă a suferi... Ieșim răniți dintr-o relație doar în momentul în care oferim ca să primem altceva (sau același lucru) la schimb și atunci când ne creem tot mai multe așteptări. Ne creem tot felul de așteptări după care le proiectăm asupra celuilalt, iar când acesta nu mai acționează conform așteptărilor ne zdruncină stabilitatea iar suferinta și nefericirea ne iau în primire.
     Confundăm iubirea cu posesiunea. Încercăm să-i stăpânim, să-i manipulăm cât mai mult pe ceilalți, și ne îndepărtăm cât mai mult de iubire. Atunci când iubim nu trebuie să ne fie frică de dezamăgiri, toate sunt experinețe necesare în dezvoltarea noastră și nu trebuie să fugi de ele.
     Și eu am fost dezamăgită, am suferit, cum cred că fiecare a suferi în felul său, însă eu îi sunt recunoscătoare VIEȚII că am cunoscut acea persoană și am primit învățăturile și suferința acea, atât de necesare experienței mele de viață. Tocmai această experiență m-a ajutat să mă descopăr, să iau contact cu mine și să mă dezvolt. Am încercat mereu să văd partea bună a lucururilor, chiar dacă uneori a fost mai greu.
     Întotdeauna există o parte bună a lucrurilor doar că trebuie descoperită.
   Să învătăm să iubim cu adevărat, fără a cere vreodată ceva în schimbul iubirii noastre. Ba dimpotrivă, să ne bucuram că ni se permite să manifestăm iubirea.
     Iubește-te din toată inima atât pe tine, cât și pe celilalți, fără să vă fie rușine de această iubire. Foarte mulți oameni se urăsc pe ei însuși, de cele mai multe ori fără un motiv real, doar din plictiseală sau a unei ignoranțe destul de mari.. Iubiți-vă așa cum sunteți dacă doriți să vă transformați. Nu așteptați să vă transformați pentru a ajunge să vă iubiți, pentru că nimic nu poate fi transformat în bine, în lipsa iubirii.
     Iubirea este deja în noi, nu există nici o rețetă magică a iubirii pure.
Vă îmbrățișez cu multă căldură!
Cu drag,
Gabriela Pașcu.
   

Un comentariu:

  1. Aceasta dezvoltare si conservare a iubirii de sine si a aproapelui, este structura de baza a gandirii umaniste.A iubi omul,a-i cauta,defini,dezvolta,si pune in valoare calitatile si valorile inseamna a fi un umanist desavarsit.

    RăspundețiȘtergere