luni, 30 martie 2020

Cum le explicăm copiilor ce este CoronaVirus?

    Ca și cum a fi părinte ar fi fost deja destul de ușor!


    Pe măsură ce au fost impuse măsurile de urgență, panica a început să crească în România cu privire la pandemia coronavirusului. În mod evident, există motive de a fi foarte îngrijorați, deoarece vedem familiile care se luptă cu acest virus în Italia, China și în întreaga lume. Este înfricoșător că nu știm ce va fi în față și cât de rele vor ajunge lucrurile pentru sănătate și economie.

   În momente de acest gen, este ușor să fim cuprinși de anxietate. Dar obsedarea față de virus ne face doar mai anxioși și nu menține pe nimeni mai sănătos. În loc să ne lăsăm infectați de frică, ar fi mai bine să luăm măsuri constructive pentru a ne păstra în siguranță pe noi înșine și familiile noastre, apoi să ne asumăm responsabilitatea pentru reacțiile noastre emoționale. 
   Adevărul este că viața este întotdeauna plină de incertitudine, riscuri și că niciodată nu știm cu adevărat ce se va întâmpla. Oricine poate muri în orice moment, iar acest gând este atât de înfricoșător încât de obicei alegem să trăim în negare pentru a putea face față. Crizele neobișnuite ale lumii precum pandemiile ne îngrozează pentru că ne pun în alertă, dar trecerea la modul de panică nu ajută pe nimeni.
   Ca părinți, este și mai important că ne gestionăm propriul răspuns la frică. Copiii sunt foarte sensibili la frica care se învârte în jurul lor. Așadar, este responsabilitatea noastră ca adulți să comunicăm copiilor noștri - verbal și nonverbal - că putem și îi vom păstra în siguranță. 
   Asta înseamnă să vorbești cu copilul despre Covid 19 și să îi ajutam să pună în context pandemia, astfel încât copilul să nu trebuie să gestioneze o suprasolicitare de frică. 
   Iată, mai jos, un plan care ne-ar putea ajuta să vorbim cu copiii de orice vârstă despre CoronaVirus, propus de Dr. Laura Markham:  

       1. Când doriți să discutați cu copiii despre un anumit subiect, începeți întotdeauna prin a-l întreba ce au auzit deja.
   Acest lucru vă permite să răspundeți la orice temeri pe care îl îngrijorează pe copil și să corectezi zvonurile care nu sunt adevărate. 
   E posibil ca majoritatea copiilor să fi auzit despre coronavirus, așa că puteți să vă păstrați tonul simplu: "Hei, ce ai auzit despre coronavirus?" 
   Începeți întotdeauna prin ascultare. Nu spuneți mare lucru, recunoașteți grijile copilului: "Uau! Asta este o idee înfricoșătoare - că toată lumea moare de acest virus. Trebuie să te fi speriat rău să auzi asta." 
   Apoi, este bine să corectăm orice dezinformare: „Din fericire, nu este adevărat că toți cei care primesc virusul mor, de fapt, majoritatea oamenilor primesc ceva ca o gripă ușoară și se recuperează rapid”. (De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că 92% dintre pacienții raportați cu Covid-19 au simptomele asociate de obicei cu o gripă ușoară - o tuse uscată și febră scăzută, uneori dureri în gât, simptome gastrointestinale ușoare - și se recupereaza complet în 6 până la 14 zile)
  
       2.Folosiți discuțiile cu copilul pentru a vă asigura și a oferi informații adecvate vârstei astfel încât să aibă un context pentru tot ce au auzit. Scopul nostru este să comunicăm următoarele:
  • Ești în siguranță; 
  • Cadrele medicale se ocupa deja de asta; 
  • Copiii și adulții care sunt sănătoși au sistemul imunitar în mare măsură capabile să lupte împotriva acestui virus, astfel că multe persoane care iau virusul vor primi doar ceva ca o gripă; 
  • O mulțime de oameni de știință și cadre medicale inteligente și capabile țin virusul sub control. Suntem norocoși că avem doctori foare buni; 
  • Treaba noastră este acum să ne asigurăm că nu răspândim în mod involuntar virusul, așa că este mai important ca niciodată să dezvoltăm obiceiuri bune de sănătate, cum ar fi spălarea mâinilor, astfel încât să nu transmitem germenii; 
  • Dacă putem rămâne sănătoși, asta reduce răspândirea virusului și le permite cadrelor medicale să se concentreze pe ajutorarea celorlalți mai vulnerabili;   
  • Măsurile de urgență, cum ar fi închiderea școliilor, sunt pentru a opri răspândirea bolii și acesta este un lucru bun! 
  • Vom fi cetățeni buni și vom sta în casă cât timp este nevoie - așa că vom crea o rutină care să funcționeze pentru noi și să ne bucurăm de familia noastră în această situație temporară.
   Asta este tot ce trebuie să știe un preșcolar și puteți veni cu explicații suplimentare în funcție de vârsta copilului. Copiii de vârstă școlară și adolescenții pot avea întrebări la care nu puteți răspunde, despre germeni și pandemii și răspândirea globală. Este o oportunitate grozavă de a învăța copiii despre sănătatea publică, de a fi un cetățean bun și plini de compasiune. Este bine să căutați împreună informații, dar alegeți surse responsabile.
   În cazul copiilor mai mici, dacă nu știți răspunsul, spuneți-i „Asta este o întrebare bună. Nu sunt sigur care este răspunsul. Dar permiteți-mi să aflu!". Apoi caută-l fără ca copilul să fie acolo, astfel încât să-ți poți încadra răspunsul într-un mod liniștitor.
   Amintiți-vă că tuturor ne este greu să tolerăm incertitudinea. De fapt, necunoscutul este îngrozitor pentru noi, și astfel copilul poate pune foarte multe întrebări despre ce se va întâmpla. Este bine să spuneți că nu știți, dar amintiți-vă că în spatele acestor întrebări se află, de obicei, grijile, așa că asigurați-vă copilul că acest virus este ținut sub control de specialiști.
   Dacă copilul continuă să pună aceleași întrebări de nenumărate ori iar tu ai răspuns deja la aceste întrebări cât de bine ai putut, oferă-i înțelegere, că știi cât de greu este să nu știm ce se va întâmpla. Apoi, întrebați-l ce ar dori să-i spuneți în acest moment pentru a-l ajuta să se simtă mai bine. Ajută-l să formuleze acel răspuns, astfel încât să se liniștească. De exemplu: "Slujba mea este să-mi spăl mâinile și să nu-mi ating fața și să mă bucur că sunt acasă. Slujba părinților mei este să ne ferească familia de germeni, păstrându-ne acasă. Dacă primesc virusul, va fi doar ca orice altă gripă. Ne putem descurca cu asta. "
 
       3. Lămuriți-vă orice griji pe care o aveți cu privire la acest lucru ÎNAINTE de a vorbi cu copilul. 
   Desigur, simți frică. Dar panica nu vă servește și, cu siguranță, nu va servi nici copilului. Propria ta atitudine se va transmite întotdeauna copilului. Copiii își iau indicii de la noi. Deci aveți grija ca copilul să nu vă auda când vă expuneți propriile temeri altor oameni. Înainte de a vorbi cu copilul despre Covid-19, este bine să ne centrăm. Deoarece este  probabil să avem discuții în desfășurare și va trebui să ne re-centram zilnic. Acest lucru ne va ajuta, de asemenea, propria dispoziție și nivelul de anxietate.
   Chiar și în mijlocul fricii, cu toții putem accesa o parte mai adâncă, mai înțeleaptă din noi înșine, o sursă de curaj care poate pune totul în perspectivă și ne poate încuraja să înfruntăm lumea. Petreceți ceva timp în fiecare zi vorbind cu un alt adult, meditând, citind - orice vă poate ajuta să vă centrați. Veți observa o diferență în gândurile și emoțiile dvs. care vă vor ajuta în conversațiile cu copilul și cu toți ceilalți. 
   Amintiți-vă că de fiecare dată când vedeți mai multe știri despre această problemă, vă trimiteți în mod de luptă sau fugi. Este sarcina noastră ca părinți să ne gestionăm propriile gânduri și emoții, astfel încât să nu ne afecteze negativ copiii. Așa că observați-vă gândurile și corectați-le, pentru a vă păstra propria frică sub control.
   De exemplu: Gândul că există o amenințare imensă pentru dvs. și familia voastră imediată, ar fi greu de evitat dacă ești atent la știri. Și acest gând provoacă teamă, care se poate manifesta în multe feluri - anxietate, copleșire. Dar, de fapt, 80% dintre persoanele care prezintă simptome nu vor avea nevoie de tratament medical. Și multe persoane vor fi asimptomatice.
   Sigur, este posibil ca copilul fiind acasă să fie o provocare neașteptată pentru părinți. Este posibil să fiți îngrijorați în privința banilor. S-ar putea să vă faceți griji pentru rudele mai în vârstă și alte persoane pe care le iubiți, care se află în grupuri cu risc ridicat. Puteți simți frică în numele tuturor medicilor de pe primele linii ale pandemiei, care își pun viața în pericol zi de zi. Însă panica nu va ajuta în aceste situații și nu este ceea ce dorim să modelăm în copilul nostru. Cred că ceea ce vrem să modelăm cu toții este curajul și compasiunea.
   Cu toții avem responsabilitatea de a încerca să nu răspândim virusul și de a evita să contractăm chiar și un caz ușor, dacă este posibil, deoarece dincolo de propria noastră siguranță personală, fiecare caz pune eforturi asupra sistemului de sănătate. Deci auto-carantina este o responsabilitate pentru oamenii de toate vârstele. Ai putea vedea asta ca pe un act de iubire, și nu ca unul de frică.
 
       4. Opriți televizorul.
   De fiecare dată când copiii aud că a existat un deces din cauza virusului - chiar dacă acesta este același deces despre care au auzit și ieri - le mărește temerile. Copiii cu vârsta de zece ani nu ar trebui să se uite niciodată la știrile TV, care sunt concepute în mod intenționat pentru a ne menține angajați în stare de suspans. Iar cercetările arată că chiar și adulții care urmăresc știri TV devin mai temători. De ce să facem asta? Puteți citi știrile, dacă aveți nevoie, fără să vă trimiteți într-o panică. Este important să vă asigurați că sursele dvs. de informații sunt de încredere.

       5. Deprindeți obiceiuri sănătoase.   

   Învățați-i pe copii că acest virus se răspândește atunci când cineva bolnav tușește sau strănută sau chiar respiră. Germenii din corpul lor se transmit prin picături respiratorii minuscule, care atârnă în aer și pot trăi pe piele, pânză și alte suprafețe. Acești germeni nu ne pot infecta decât dacă intră în ochi, nas sau gură. Din păcate, noi, oamenii, ne atingem fețele de aproximativ două zeci de ori pe oră, iar jumătate din timp ne atingem ochii, nasul sau gura - deci, dacă avem germeni pe mâini, ei ajung de obicei în corpul nostru.
   De aceea este atât de important să dezvolți obiceiuri bune de sănătate, cum ar fi:
  • Spălarea mâinilor în apă caldă cu săpun pentru a ucide germenii în timp ce cantam un cantecel vesel; 
  • Nu ne atingem fața daca nu ne-am igenizat mainile; 
  • Strănutăm/tușim doar într-un servețel sau în interiorul cotului; 
  • Folosirea șervețelelor pentru dezinfectarea suprafețelor; 
  • Nu facem schimb de articole personale;  
  • Stăm acasă și ne distanțăm de ceilalți când nu ne simțim bine; 
  • Ne hidratăm pentru a ne menține sănătos sistemul imunitar; 
  • Dormim suficient pentru a ne menține sistemel imunitar în condiții optime; 
  • Să rămânem în afara spațiului personal al celuilalt, chiar și în propria familie.
       6. Păstrează-ți propria anxietate când interacționezi cu copilul. 
   Sper că veți putea evita să mergeți cu copilul într-un magazin sau orice spațiu public. Dar, dacă ai nevoie să faci asta, probabil vei fi tentat să-l atenționezi să nu atingă nimic. Din păcate, acest lucru nu face nimic altceva decât ca copiii să fie și mai anxioși și susceptibili să vrea să atingă lucrurile, doar pentru a-și gestiona anxietatea. În schimb, începeți pur și simplu un nou obicei împreună cu copilul dvs. care ar putea să-și imaguneze că urcă într-un tren atunci când sunteți în afara casei dvs., astfel încât mâinile lor să fie în talia persoanei din fața lor. În acest fel, mâinile nu vor fi libere să atingă nimic.
   Fiți de fapt în legătură cu aceste obiceiuri - gripa nu este prea periculoasă pentru familia dvs., dar nimeni nu vrea să sufere prin gripă și trebuie să evităm germenii și să nu le transmitem persoanelor care ar putea fi mai vulnerabile.
   Dacă cumpărați niște produse alimentare în plus și copilul observă asta, asigurați-l că faceți asta pentru că dacă cineva din familia voastră ia gripa, va trebui să fiți cetățeni buni și să nu ieșiți până când toată lumea va fi bine, pentru a nu răspândi virusul. Așadar, ne asigurăm doar că avem o mulțime de mâncare la îndemână în cazul în care cineva din casa noastră se îmbolnăvește.
   Este firesc să vă faceți griji pentru ca copilul să nu-și atingă fața și este bine să le reamintiți să nu o facă, dar păstrați un simț al umorului în acest sens, decât un sentiment de alarmă. Aceasta este o oportunitate grozavă de a-ne ajuta copilul să-și dezvolte obiceiuri bune de igienă, dar nu vrem să-i facem să fie anxioși. În schimb, impunem spălarea frecventă a mâinilor pentru a ucide germenii.
   Privește acest lucru ca pe un bun obicei pentru noi toți să ne dezvoltăm și împărtășeste-i că obiceiurile pot fi greu de stabilit - dar pentru majoritatea lucrurilor merită să depunem eforturi. Putem face lucruri grele, dacă ne sprijinim reciproc!  
       
       7. Rămâi acasă. 
   De fiecare dată când alegeți să nu ieșiți din casa, vă scoateți din ciclul posibilelor expuneri la germeni. Asta vă păstrează sănătatea dvs. și a familiei. 
   Înseamnă, de asemenea, că nu poți transmite germeni către alții, deci protejezi persoanele mai vulnerabile. Cel mai mare risc al unei pandemii este că spitalele nu vor putea trata toate noile cazuri simultan, așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm oameni în aceată perioadă. Acest lucru aplatizează curba epidemiei, încetinind dezvoltarea de noi cazuri și lăsând mai multe resurse pentru îngrijirea sănătății celor care au nevoie de ele. 
   Spune-i copiilului că veți face tot ce se cuvine pentru a nu răspândi virusul și veți face acest lucru distractiv. Lucrați împreună cu copilul pentru a pune la dispoziție o listă de activități care pot fi realizate acasă. Cu ajutorul tău, copilul tăi își va aduce aminte de această perioadă de unire impusă ca fiind specială pentru tot restul vieții sale.
     
    8. Încurajează-ți copilul.
   Cercetările arată că atunci când ne simțim speriați sau triști ca răspuns la știri, este util să intreprindem niște acțiuni pozitivă pentru a îmbunătăți lucrurile. Asta ne va face să ne simțim mai puțin neputincioși și temători, este un mod bun de a modela în copiii noștri cum e să fim cetățeni buni și oameni grijulii. Am putea:
  • Oferiți bani; 
  • Faceți carduri de mulțumire și de apreciere pentru eforturile cadrelor medicale; 
  • Amintiți-vă de toți cei din lume care se luptă cu această boală în harul și rugăciunile familiei voastre;
  • Permiteți-le copiilor să contribuie ajutând la ștergerea suprafețelor din casă; 
  • Video cu membrii familiei în vârstă sau vecini care pot fi izolați; 
  •  Faceți din această o provocare - modalități de a face șederea acasă distractivă și plină de satisfacții.
       9. Fiți conștienți că copilul dvs. ar putea fi foarte îngrijorat că ați putea muri.
   Anxietatea copiilor apare adesea indirect. Copiii care se tem să nu te piardă s-ar putea să vă „testeze” comportându-se greșit pentru a vedea dacă îi iubești suficient pentru a nu-l abandona. Copiii pot dezvolta frici bruște - de a fi singuri într-o cameră sau de a rămâne cu un babysitter. Este posibil să aibă coșmaruri sau să ude patul.
   Așadar, dacă copilul tău începe să acționeze astfel, reamintește-ți că acesta ar putea fi modul lor de a comunica ceva despre care nu pot vorbi - frica lor de a vă pierde.
   De exemplu, ai putea să-i spui: „În ultima perioadă pare că-ți este foarte greu. Știu că unii copii sunt îngrijorați pentru părinții lor, în privința acestui virus. Vreau să știi că am foarte mare grijă de mine, port mănuși igienice și mască atunci când sunt în exterior. Muncesc din greu să nu-mi ating fața, astfel încât virusul să nu mă poată infecta. Mănânc sănătos, astfel încât sistemul imunitar să fie în formă bună. Mă aștept să trăiesc până când voi deveni o persoană foarte bătrână!"
   Dacă copilul este îngrijorat pentru bunicul, vecinul sau altă persoană în vârstă, recunoașteți această îngrijorare. "Știu că o iubești foarte mult pe bunica și că este înfricoșător să crezi că s-ar putea îmbolnăvi. Mă simt la fel. Din fericire, bunica este sănătoasă. Ea stă acasă și face tot ce poate pentru a se asigura că nu este expusă la virus. Și o putem ajuta să rămână veselă, trimițându-i desenele noastre și vorbind cu ea prin intermediulul video-ului." 
   Și, desigur, cea mai bună metodă de a ajuta copiii să lucreze cu frica de orice fel este jocul și râsul. Așadar, dacă copilul se comportă greșit sau pare stresat - sau pur și simplu ca o bună obișnuință zilnică de întreținere preventivă - inițiați unele obiceiuri pentru ca toată lumea să râdă. Râsul schimbă chimia corpului, reducând hormonii de stres și vor ajuta temerile copilului să se topească.
   Stabiliți câteva rutine și structuri care vă vor ajuta pe toți să trăiți împreună, cum ar fi timpul de liniștite impus în fiecare zi după prânz. (Nu folosiți acest timp pentru a face curățenie; folosiți-l pentru a medita sau a face alte îngrijiri de sine care vă vor centra și vă vor reface rezervele emoționale.) Asigurați-vă că copilul este implicat, într-un mod distractiv, în orice muncă care trebuie făcută, cum ar fi întinsul rufelor sau gătitul. Faceți-vă timp pentru învățare, fie cu sarcini școlare, citire sau programe online. Asigurați-vă că vă programați o doză de timp special (15 minute) pentru fiecare copil cu fiecare părinte. Includeți activități fizice în fiecare zi, cum ar fi petrecerile, dansul.
   Copilul tău va fi liniștit de rutină în acest moment de incertitudine, dar nu-l supra-încarca. Acest lucru poate fi liniștitor pentru tine, dar copilul va avea nevoie de un echilibru între așteptările structurate și timpul liber. De ce? Pentru că acesta este un moment stresant pentru toată lumea, inclusiv pentru copilul. Copiii au nevoie de joacă nestructurată pentru a lucra cu stresul și emoțiile mari.
    Gândiți-vă la jocurile de masă cooperatiste, la proiectele de pictură, la gătit împreună, la jocurile de pipăit, precum încercarea de a-și scoate șosetele.
 Multă sănătate tuturor!
Gabriela C.
 
Sursa: https://www.ahaparenting.com/blog/talking-with-children-about-the-corona-virus
 

Un comentariu:

  1. Promit să împărtășesc această mărturie în întreaga lume, când iubitul meu se întoarce la mine și astăzi îi mulțumesc sincer lui DR WHITE, pentru că a adus bucurie și fericire relației mele și familiei mele. Vreau să vă informez că există un vrăjitor adevărat. Nu am crezut niciodată în toate aceste lucruri până nu mi-am pierdut iubitul, am avut nevoie de ajutor până când l-am găsit pe Dr. WHITE, un mare jucător de vrăji, iar el a aruncat o vraja de dragoste asupra mea și m-a asigurat că îl voi recupera pe iubitul meu în 2 zile după aruncând vraja, 2 zile mai târziu, telefonul meu a sunat și atât de șocant iubitul meu nu m-a sunat în ultimele 3 luni. Și-a cerut scuze pentru inima frântă și a spus că este gata să fie coloana mea vertebrală pentru tot restul vieții sale alături de mine. Dr. WHITE l-a eliberat pentru a ști cât de mult îl iubesc și cât de mult îl vreau. Și a deschis ochii pentru a-și imagina cât de mult împărțim împreună. În timp ce scriu această mărturie acum, sunt cea mai fericită fată de pe pământ. Dr. WHITE vă poate ajuta, de asemenea. Trimite-i un e-mail la: (wightmagicmaster@gmail.com) sau WhatsApp-ul său la +17168691327

    RăspundețiȘtergere