miercuri, 6 septembrie 2017

Curs cu Urania Cremene (Partea II)

   După cum v-am scris și în articolul anterior Curs cu Urania Cremene (Partea I) , ne-au fost prezentate 18 Tehnici pentru a crește un copil echilibrat și să te bucuri din plin de experiența de a fi părinte, aceste tehnici au fost împărțite în 3 categorii, fiecare categorie cuprizând câte 6 tehnici. O parte din aceste tehnici le-am dezbătut în articolul precedent, dar să ne amintim care sunt cele 18 tehnici:
I. Conectarea:
1. Empatizează;
2. Întreabă, nu da comenzi;
3. Iubește necondiționat;
4. Subliniază unicitatea;
5. Implică copilul în viața de familie;
6. Coboară din copac.
II. Competența:
1. Creează spațiu și dă-i drumul;
2. Fii un model și predă competențe;
3. Greșeala -  o oportunitate de învățare;
4. Nu folosi pluralul;
5. Învață-l să-și rezolve problemele;
6. Întreabă și descrie.
III. Controlul
1. Creeează spațiul pentru joaca liberă. Școala nu e totul!
2. Află-i opinia;
3. Calmarea pozitivă a nevoilor;
4. Paranoia pozitivă.
5. Dezvoltă responsabilitatea;
6. Stabilește limite și oferă variante de alegeri.
   
   Despre CONECTARE am scris în articolul precedent, deci în acest articol, voi detalia tehniciile cuprinse în categoriile: COMPETENȚA și CONTROLUL.
   Așadar COMPETENȚA!
   Pentru o dezvoltare armonioasă copiii au nevoie să exploreze mediul înconjurător, de aceea este important să le creăm un mediu sigur, numai bun de explorat în voie, astfel nu va mai fi nevoie să interveni foarte mult în acest proces, numit EXPLORARE/DESCOPERIRE. Ideal ar fi să ne abținem de a le arăta copiilor cum trebuie să folosească anumte obiecte, greșelile trebuie privite ca pe oportunități foarte mari de a învăța/descoperi noi abilități. 
     Felul în care ne purtam cu partenerul/a si/sau persoanele din jur își pun o mare amprenta asupra copilului, care va avea mai multe de învățat din felul cum interacționam cu ceilalți decât din ceea ce încercăm să-l învățăm în mod constant! Așa că, n-ar strica să acordăm o atenție mai mare la ceea ce facem sau spunem atunci când copilul este în preajma. 
   Sunt multe mămici care atunci când vorbesc de copilul său, drag și frumos, folosesc pluralul (ex. "Noi suntem X și avem Z luni"), folosesc pluralul chiar și atunci când interacționează cu copilul (ex. "Acum mergem sa mâncăm" dar mănâncă numai bebelușul), iar acest lucru îi îngreunează procesul de a se vedea pe sine individual de mama sa. Fiecare persoană este unica și are indentitatea sa, chiar și acel mic pui de om care are atâta nevoie de mama sa! 
    De asemeni, copiii trebuiesc învățați cum să-și rezolve singuri problemele în loc să o facem noi în locul lor! Cel mai ușor e sa folosim întrebări, întrebări care cer un răspuns neașteptat din partea copilului. Punându-le întrebări, în loc de a le da sfaturi, va fi mult mai bine căci, ei vor găsi soluția cea mai potrivita în rezolvarea propriilor probleme. La început vor avea nevoie să-i ghidam,  însă cu timpul vor deveni maieștri. :) 
   De întrebări ne putem folosi și atunci când vrem sa ne asiguram că a priceput sau a învățat ceea i s-a tot zis, de exemplu am dori să știm dacă a priceput că cheia trebuie ținută într-un loc sigur, astfel reducându-se substanțial șansele de a o pierde:
- "Unde pui cheia?" 
- "În buzunarul asta?" 
- "De ce în buzunarul acesta și nu în altul, nu vreau sa zic ca e greșit, vreau sa știu de ce?" 
- "Pentru că aici am fermoar!" 
- "Perfect!" 
    CONTROL
   Așa cum am scris și mai sus, este foarte importam sa le creem un mediu sigur pentru a putea să exploreze mediul înconjurător. Este important să-i lăsăm să iasă din conturul impus de școli și grădinițe, și aici mă refer în mod deosebit la acel colorat în contur, este ok dacă iese din contur, chiar mai creativ. 
   Atunci când luam decizii care îi privește în mod direct pe copiii, este foarte important sa le cerem părerea. Implicați copiii în luarea deciziilor, vor fi mult mai cooperanți. 
   Oferirea mai multor variante din care sa aleagă, este un mod de a împlinit a copilul în luarea deciziilor, însă este de preferat sa nu se ofere prea multe variante deoarece acest lucru poate să-l deruteaze foarte mult, două variante sunt mai mult decât suficiente! 
   Empatia are un rol foarte important în creșterea și educația copiilor. Empatia trebuie să se găsească, mai ales în situațiile unor crize de furie, căci ea ne ajuta să înțelegem mai bine cauzele care duc la acea stare, așadar cât mai multă empatie pentru copiii noștri!
   Cam asta am înțeles eu, în mare, din ceea ce ni s-a prezentat!
                                            Cu drag, Gabriela C! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu