marți, 9 februarie 2016

Știi cât valorezi?

   Un bărbat s-a dus la Dumnezeu și l-a întrebat: “Cât valorează viața mea?” 
   Dumnezeu i-a dat o piatră și i-a răspuns: “Află valoarea acestei pietre, însă încearcă să nu o vinzi!”
   Omul a luat piatra și a plecat. Pe drumul său a întâlnit un bărbat ce vindea portocale, așa că l-a întrebat pe acesta cât crede că valorează piatra lui.
   Vânzătorul a văzut piatra strălucitoare, a analizat-o și a spus: “Îmi dai piatra și eu îți dau la schimb 12 portocale.”

   Bărbatul și-a cerut scuze și a spus că Dumnezeu i-a cerut să nu o vânda, așa că a plecat mai departe. După puțin timp a întâlnit un vânzător de legume:
   “Cât crezi că valorează această piatră?” – a întrebat bărbatul.
   Vânzătorul a luat piatra, s-a uitat la ea și a spus: “Îți dau un sac de cartofi la schimb.”
   Omul și-a cerut din nou scuze și i-a spus că nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum. După un timp, a ajuns în fața unui magazin de bijuterii. A intrat și l-a întrebat pe bijutier cât valorează piatra lui.
   Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atenție și i-a spus: “Îți dau 50.000 de dolari pentu aceasta piatră.” Când bărbatul a dat din cap, bijutierul a spus: “Bine, bine… îți ofer 500.000, numai dă-mi piatra.”
   Omul a explicat ca el nu poate vinde piatra și a plecat din nou la drum. Peste puțin timp el a dat de un magazin cu pietre prețioase; a mers la vânzător și l-a întrebat care este valoarea pietrei sale.
   Vânzătorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea și a analizat-o cu mare atenție.
   “De unde ai această piatră neprețuită?” – a întrebat el. “Chiar dacă aș vinde întreaga lume și toată viața mea, nu aș avea banii necesari pentru a cumpăra această minunăție.” – a adaugat.
   Uimit și confuz, omul a revenit la Dumnezeu și i-a spus ce s-a întamplat.
   “Acum, Doamne, spune-mi… cât valorează viața mea?”
   Dumnezeu i-a spus: “Răspunsurile pe care le-ai primit de la vânzătorul de portocale, vânzătorul de legume, bijutier și vânzătorul de pietre prețioase explică valoarea vieții noastre. Ai putea fi o piatră prețioasă, chiar neprețuită, dar oamenii te vor aprecia în funcție de nivelul lor de informații, de încrederea pe care o au în tine, de motivația lor, de ambiția și riscul pe care și-l asumă în relația cu tine. Dar nu te teme, cu siguranță vei găsi pe cineva care își va da seama de adevărata ta valoare.”
   Morala: În ochii lui Dumnezeu toți suntem unici. Respecta-te pe tine. TU ești unic/ă. Tu meriți să fii fericit/ă. Nimeni nu te poate înlocui.
Cu drag, Gabriela C.