marți, 22 decembrie 2015

Morcov, ou sau bob de cafea? Care din aceste trei ingrediente te reprezintă?

O tânără a mers la bunica ei în vizită și a început să îi povestească despre viața ei, despre cât de dificile sunt lucrurile pentru ea. Recent a aflat că soțul ei o înșeală și de atunci este devastată. Nu știa ce să facă și nici nu credea că poate renunța la o relație atât de lungă. Însa era obosită să lupte de una singură.
După ce a ascultat-o, bunica a luat-o de mână și a dus-o în bucătărie. A umplut trei oale cu apă și le-a pus pe aragaz, la foc mare. În scurt timp, oalele au început să fiarbă. În prima a pus morcovi, în a doua ouă și în ultima boabe de cafea. Fără să spună un cuvânt, amândouă au stat și au așteptat.

În aproximativ douăzeci de minute, bunica a oprit focul. A scos morcovii afară și i-a pus într-o farfurie. A scos ouăle afară și le-a pus într-un bol. Apoi, a luat polonicul și a scos și boabele de cafea, punându-le într-un bol.
S-a uitat la nepoata ei și a spus: “Spune-mi ce vezi.”
“Morcovi, ouă și cafea.” – a răspuns tânăra surprinsă. Nu știa ce se întâmplă.
Bunica a tras-o de mână și a rugat-o să simtă morcovii. Aceștia erau moi. Bunica i-a cerut apoi să ia un ou și să îl spargă. După ce a îndepărtat coaja, ea a observat că oul fiert era tare.
În cele din urmă, bunica i-a cerut nepoatei să guste cafeaua. Imediat ce a luat o gura din cafeaua aromată, tânăra a zâmbit.
“Ce înseamnă asta, bunică?”
Bătrânica i-a spus că atât morcovii, cât ouăle și cafeaua s-au confruntat cu aceeași problemă: apa clocotită. Fiecare, însă, a reacționat diferit. Morcovul, care părea să fie puternic și dur imediat s-a înmuiat și a devenit slab.
Oul era foarte fragil; coaja subțire din exterior era cea care îi proteja interiorul lichid, însă după câteva minute de fierbere interiorul a devenit dur.
Boabele de cafea au reactionat unic. După ce au intrat în apa fierbinte, ele au reușit să schimbe apa.
“Care dintre acestea ești tu?”- a întrebat femeia.
“Când dificultatea bate la ușa ta, cum răspunzi? Ești un morcov, un ou sau un bob de cafea? Gândește-te la asta. Ce sunt eu? Sunt morcovul care pare puternic, dar imediat ce dă de durere se înmoaie ți își pierde puterea?
Sunt oul care pornește cu o inimă maleabilă, dar se schimbă imediat ce simte căldura? Am fost sensibilă, dar după o moarte, o despărțire, o problemă financiară… am devenit rigidă? Coaja mea arată la fel, dar în interior sunt cu inima împietrită.
Sau sunt precum boabele de cafea? Acestea reușesc să schimbe apa caldă, cea care aduce durere. Când apa devine fierbinte, boabele eliberează arome și parfumuri. Dacă simți că ești ca boabele de cafea, atunci când lucrurile sunt rele, vei avea încredere în tine și vei reuși să schimbi situația în favoarea ta.
Mai ai multe de trăit… fericire care te va face să zâmbești, încercări care te vor face mai puternică, durere pentru a te face să mergi mai departe.
Cei mai fericiți oameni nu au neapărat cel mai bun sau cel mai mult din toate; dar ei știu să beneficieze din plin de tot ceea ce le apare în cale.”
                                                                                                           Cu drag, Gabriela C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu