luni, 20 octombrie 2014

O minunată scrisoare plină de învăţături extraordinare!

    Cu câteva luni înainte de a muri, James K. Flanaga, un bunic din Irlanda, a scris această scrisoare (pe care o găsiți în rândurile de mai jos) către cei cinci nepoti ai săi. Scrisoarea conține câteva sfaturi de viață memorabile și destul de valoroase, concluzii și învățăminte extraordinare venind din propria experiență de viață. 
    Initial, scrisoarea a fost făcută publică cu permisiunea fiicei sale, Rachel Creighton, pe huffingtonpost.com, însă s-a bucurat de succes si apreciere în lumea întreagă și a fost preluată și publicată pe multe bloguri și siteuri. Este ultima scrisoare pe care bunicul o trimite nepoților săi, o prețioasă moștenire de familie conținând 18 lecții de viață extraordinare:
 "Dragii mei Ryan, Conor, Brendan, Charlie şi Mary Catherine, Rachel, fiica mea cea înțeleaptă și atentă, m-a îndemnat să scriu pentru voi aceste sfaturi, lucrurile importante pe care le-am învățat despre viață. Le scriu astazi, 8 aprilie 2012, în ajunul împlinirii a 72 de ani.
  1. Fiecare dintre voi este un dar minunat al lui Dumnezeu atât către familia voastră, cât și către lume. Amintiți-vă acest lucru întotdeauna, în special atunci când vânturile reci ale indoielii și ale descurajării se abat asupra vieții voastre.
  2. Să nu vă fie teamă… de nimeni si nimic când vine vorba de a vă trăi viața cât mai mult. Încercați să vă realizați visurile și speranțele indiferent de cât de dificile și “diferite” pot părea celorlalți. Mulți prea mulți oameni nu fac ceea ce vor sau ar trebui din cauza a ceea ce își imaginează că ceilalți ar putea gândi sau spune. Amintiți-vă, dacă nu vă aduc supa de pui când sunteți bolnavi sau nu vă sunt alături când sunteți în situații dificile, nu contează. Evitați-i pe acei pesimiști cu suflete acre care vă ascultă atunci când vă împărtășiți visurile și apoi spun: “da, dar dacă”... La naiba cu “dar dacă”… Faceți-le. Cel mai rău lucru în viață este să te uiți înapoi și să spui: “Aș fi făcut, aș fi putut face, ar fi trebuit să fac.” Riscați, faceți greșeli.
  3. Fiecare om din această lume este doar o persoană obișnuită. Unii oameni pot purta pălării luxoase sau pot avea titluri mari sau au (temporar) putere și vor ca tu să gândești că ei sunt deasupra tuturor. Să nu îi credeți. Au aceleași dubii, aceleași temeri și speranțe; mânanca, beau și dorm ca oricine altcineva. Pune-ți întotdeauna la îndoiala autoritatea, însă fiți înțelepți și precauți în legătură cu modul în care o faceți.
  4. Faceți o Listă a Vieții cu toate acele lucruri pe care vreți să le faceți: călătoriți în diverse locuri, învățați să faceți ceva nou, învățati o limbă străină, întâlniți pe cineva special. Faceți o listă lungă și faceți anumite lucruri din ea în fiecare an. Nu spuneți “o să fac mâine” (sau luna viitoare sau anul următor). Ăcesta este modul cel mai sigur de a eșua în a face ceva. Nu există niciun mâine și nu există un timp mai potrivit pentru a începe ceva decât acum.
  5. Practicați proverbul irlandez: “Moi an olge agus tiocfaidh”. “Laudă copilul și el va înflori.”
  6. Fiți buni și abateți-vă din drumul vostru pentru a ajuta oamenii – în special pe cei slabi, pe cei temători și pe copii. Fiecare poartă o durere specială. Ei au nevoie de compasiunea noastră.
  7. Nu vă alăturați armatei și niciunei organizații care antrenează să omoare. Războiul este rău. Toate războaiele sunt începute de oameni bătrâni care forțează sau păcălesc tinerii pentru a urâ și a se omori unii pe alții. Bătrânii supraviețuiesc și, la fel cum au inițiat războiul cu pixul și hârtia, îl sfârșesc în aceeași modalitate. Atât de mulți oameni buni și inocenți mor. Dacă războaiele sunt atât de bune și nobile, de ce acei lideri care au inițiat războaiele nu sunt acolo, în toiul lor, luptând?
  8. Citiți cât de multe cărți puteți. Sunt o sursă minunată de încântare, înțelepciune și inspirație. Nu au nevoie de baterii și conexiuni și pot merge oriunde.
  9. Fiti sinceri.
  10. Călătoriți: întotdeauna, însă în mod special atunci când sunteți tineri. Nu așteptați până când o să aveți “destul de mulți bani” sau până când totul este “așa cum trebuie”. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Făceți-va pasaportul astăzi.
  11. Alegeți-vă jobul sau profesia fiindcă iubiți să faceți acel job. Sigur, vor fi unele lucruri dificile în legătură cu el, însă un job trebuie să fie o bucurie. Feriți-vă să vă luați un job doar pentru bani – vă va schilodi sufletul.
  12. Nu tipati. Nu funcționează niciodată și vă rănește atât pe voi, cât și pe alții. De fiecare dată când am țipat, am eșuat.
  13. Țineți-vă întotdeauna promisiunile pe care le-ați făcut copiilor. Nu spuneți “vom vedea” când de fapt în mintea voastra este un sigur “nu”. Copiii se așteaptă la adevar; Dați-le adevarul cu dragoste și bunătate.
  14. Nu spuneți niciodată cuiva că îl iubiți când nu îl iubiți.
  15. Trăiți în armonie cu natura: petreceți-vă timp afară, în păduri, în munți, la mare, în deșert. Este important pentru sufletul vostru.
  16. Vizitați Irlanda. Este locul în care s-a născut sufletul familiei noastre – în special în Vest: Roscommon, Clare și Kerry.
  17. Îmbrățișați oamenii pe care îi iubiți. Spuneți-le acum cât de mult înseamnă pentru voi; nu așteptați până când va fi prea târziu.
18. Fiți recunoscători. Un proverb irlandez spune: “Aceasta este o zi în viețile noastre și nu o să vină iarăși”. Trăiți fiecare zi având acest lucru în minte.
Să aveți o zi minunată plină de bucurii și surprize frumoase!!
Cu drag, Gabriela P. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu