joi, 13 iunie 2013

Cât ești de preocupat de viitor?

     “Dacă nu-ți convine ceva, schimbă acel lucru. Dacă nu-l poți schimba, schimbă modul în care te gândești la lucrul respectiv.” Mary Engelbreit
     Articolul de azi plecă de la un gând de al meu care mi-a venit acum câteva zile, în timp ce citeam o carte, foarte interesantă de altfel. Iată gândul meu: „De ce marea majoritate dintre noi suntem atât
e preocupați de viitor? De ce ne grăbim atât, să strângem averi, să avansăm în grad și niciodată să ne relaxăm și să trăim clipa prezentă? Oare chiar nu ne dăm seama că irosim atâtea momente speciale doar pentru că suntem în goana viitorului?”
   
    Se pare că graba aceasta pentru viitor ne aduce, de cele mai multe ori, preocupări în plus, griji și probleme, deoarece aceste sentimente au efecte negative asupra gândurilor noastre... și după cum v-am mai spus gândul și emoția pe care o transmitem celor din jur este foarte importantă, așa că iată ce spune James Allen despre schimbarea gândurilor: „Omul va descoperi că pe măsură ce își schimbă gândurile privitoare la lucruri și oameni, lucrurile și semenii se vor schimba în ceea ce-l privește... Dacă un om își schimbă radical gândurile, va fi uimit de transformarea rapidă ce se va produce în condițiile materiale ale vieții lui. Oamenii nu atrag asupra-și ceea ce vor, ci ceea ce sunt. Divinitatea care ne conturează finalitatea este în noi înșine. Este sinele nostru... Tot ce realizează un om este consecința directă a proprilor sale gânduri. Cineva poate să se ridice, să cucerească și să realizeze doar dacă își înalță gândurile. Nu poate însă decât să rămână slab, și abject, și nenorocit dacă refuză să își înalțe gândurile.”

     Așa dar, vom ieși învingători doar dacă ne arătăm curajoși și puternici în fața problemelor. De altfel William James este de părere că: „Mare parte din ceea ce numim Rău... poate fi adesea transformată într-un Bine tonic și înviorător printr-o simplă schimbare a atitudinii interioare - de la una de teamă la una de luptă.”
     Ei bine, ceea ce vreau să subliniez prin aceste fraze este că: Fericirea noastră are prioritate! Să luptăm pentru fericirea noastră!
      Dacă avem gânduri fericite, vom fi fericiți. Dacă avem gânduri nenorocite, vom fi nenorociți. Dacă avem gânduri temătoare, vom fi temători. Dacă ne gândim la boală, vom fi, probabil bolnavi. Dacă ne gândim la eșec, cu siguranță vom eșua. Dacă ne plângem de milă, toată lumea ne evită. Norman Vincent spunea că: „Nu ești ceea ce gândești că ești; dar ceea ce gândești - asta este.”    
      Înainte de a încheia acest articol aș vrea să vă relatez o observație făcută de William James, care a fost un neîntrecut în cunoștințe psihologice practice: „Acțiunea pare să urmeze sentimentului, dar adevărul este că acțiunea și sentimentul merg împreună; și reglementând acțiunea, care este supusă unui control mai direct al voinței, putem reglementa în mod direct sentimentul, care ne este supus aceluiași control.”

      La final aș vrea să vă întreb ceva: „Dacă simplul fapt de a te comporta cu voie bună și a nutri gânduri pozitive, de sănătate și curaj, îți poate salva viața, de ce ne-am mai tolera măcar pentru o clipă indispozițiile și depresiunile minore? De ce să ne facem pe noi înține, și pe toți cei din jurul nostru, nefericiți și triști, când ne stă în putință să începem să creăm fericire prin simpla manifestare a bunei dispoziții?”
Vă doresc o zi specială!!
Cu drag Gabriela Pașcu, 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu