luni, 19 noiembrie 2012

Dragostea rănește?

   Probabil că și tu ai auzit multe persoane, sau poate că și tu ești una din acele persoane, care zic că dragostea înseamnă suferință.
      Dragostea nu rănește pe nimeni. Dragostea este cel mai frumos sentiment pe care îl poate simți o persoană pentru o altă persoană.
     A iubi înseamnă a trăi viața celuilalt. Să uiți de tine și să te dăruiești cu totul celuilalt fără a aștepta vreodată ceva în schimb, aceasta este adevărata iubire care ne înalță și ne purifică de tot ce e murdar în lume.

     Așa cum ziceam și mai sus dragostea nu rănește pe nimeni, iar dacă simți că ești rănit de dragoste, atunci, probabil că, altceva din tine este și acel „altceva” ar putea fi ego-ul sau aștepările prea mari. Dacă nu vei înțelege acest lucru vei continua să te învârți mereu în jurul aceleiași probleme. E posibil ca ceea ce numești tu dragoste, să ascundă multe lucruri lipsite de dragoste pe care le ții ascunse în tine. Mintea noastră atribuie etichete frumoase unor lucruri urâte, încearcă să ne acopere rănile cu flori.
     Dragoste la modul care este folosit de către noi oameni, nu este dragoste, ci plăcere. Iar plăcerea este destinată să creeze durere, pentru că, a dori pe cineva ca pe un obiect înseamnă să ofensezi persoana respectivă. Este o insultă violentă. Când încerc să cucerești pe cineva, mânat de dorință trupească, cât timp crezi că o să poți pretinde că este vorba de dragoste?
     A privi un om cu plăcere trupească (și atât) înseamnă să-l insulți, să-l umilești, înseamnă să reduci acel om la statutul de lucru. Nimănui nu-i place să fie folosit, este cel mai urât lucru pe care îl putem face unei cuiva. Nimeni nu este o marfă. Nimeni nu este un mijloc de a atinge un scop.
     Acesta este diferența dintre plăcere trupească și dragoste. Plăcerea trupească îl uzează pe celălalt pentru îndeplinirea propriilor dorințe, iar când utilizarea este completă, poți să-l arunci deoparte. Nu-ți mai este de folos, și-a îndeplinit menirea. Acesta este cel mai imoral act, să-l folosim pe celălalt ca mijloc pentru a obține ceva.

   Dragoste este exact opusul. Îl iubești pe celălalt ca scop în sine, pentru tine însuți. Când iubești pe cineva astfel, nu există senzație de durere, iar experiența aceasta te îmbogățește. Dragoste îmbogățește pe oricine.
     Dragoste nu poate să fie adevărată decât dacă în sapetele ei nu se ascunde ego, altfel dragostea devine doar o călătorie a ego-ului.  Este un mijloc foarte subtil de a domina, și trebuie să fim foarte conștienți deoarece dorința de a domina este foarte profund înrădăcinată. Nu apare niciodată pe față, întotdeuna vine camuflată în spatele unor veșminte frumoase.
     Părinții nu spun niciodată că fii și fiicele lor sunt propietate privată, nu spun niciodată că vor să-și domine copii, însă exact asta fac. Spun că vor să fie de ajutor, că doresc să fie inteligenți, sănătoși, exuberanți, dar totul trebuie să fie potrivit ideilor lor. Până și fericirea copiilor trebuie să fie decisă de ideiile părințiilor, copiii trebuie să fie fericiți potrivit așteptărilor părințiilor.
     Copii trebuie să fie inteligenți, dar în același timp obedienți. Asta înseamnă să ceri imposibilul! O persoană inteligentă nu poate să fie obedientă, o persoană obedientă trebuie să scape de o parte din inteligența ei. Inteligență nu poate să spună da fără să se afle într-un profund acord cu tine însuți. Nu poate să spună da doar pentru că cineva prezintă autoritate. Inteligența este rebelă și nici un părinte nu dorește un copil rebel.
     Libertatea este cea mai importantă valoare a omului. Dragostea poate să fie sacrificată pentru libertate, însă libertatea nu poate fi sacrificată pentru dragoste.
     Apropo de asta era și un citat: „Pentru dragoste îmi dau viaţa, dar pentru libertate îmi dau dragostea.” Sandor Petofi
     Probabil că nu ai putea să simți iubirea la un nivel înalt dacă nu ai putea comunica liber și fără bariere cu cel care își este alături. Defapt ce înseamnă a avea libertate? Eu zic că ține de fiecare cum vede libertatea, pentru unii poate însemna libertatea de exprimare, pentru alții poate însemna libertatea de a avea spațiu, timp cu ei însuși... toate trebuiesc cerute, spuse. Nu vei rezista prea mult să faci să pară că totul e ok când tu defapt simți nevoia de puțin timp cu tine sau puțin spațiu.
     În forma ei cea mai pură, dragostea înseamnă împărtășirea bucuriei. 
     Aș vrea să închei cu frază care ar putea să-ți spună multe de cum funcționează o relație (fraza nu-mi aparține) „Putem face o paralelă interesantă între relația de cuplu și un cont bancar. Cei doi parteneri au la început tendința să ia cât mai multă fericire din relația de cuplu, ca și cum ai scoate bani la bancomat din cont. Dar dacă fiecare dintre ei nu aduce fericire în cuplu, relația la un moment dat va seca, așa cum se golește și contul bancar dacă nu depui bani. Concluzia este că o relație de cuplu nu este o sursă de fericire, ci fiecare aduce fericire în cuplu. Cu toții avem rolul de a aduce fericire în cuplu.”
Bibliografie: Osho - Când Iubești

îmbrățișez cu drag și vă doresc o săptămână minunată plină de emoții frumoase!
Gabriela,  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu