luni, 24 septembrie 2012

Comunică asertiv în relația de cuplu!

     „Fă ceea ce-ți place atât timp cât nu dăunează nici celorlalți, nici ție însuți”    
Hedoneu

     Asta vrea, de fapt, să spună cuvântul asertivitatea, să facem ceea ce ne place, să spunem ceea ce avem pe suflet dar să avem grijă să nu rănim pe nimeni și mai ales pe noi înșine cu alegerele pe care le face.
     Conceptul de asertivitate se referă la curajul de a spune lucrurilor pe nume într-o manieră de respect față de celălalt.
     Să fii asertiv înseamnă să comunici autentic și eficient, construind în timp real o relație pe termen lung.

     „Lipsa de asertivitate este sursa cea mai importantă de inadecvare socială”    
Rakos
     Încrederea în sine, în forțele proprii, este temelia care te ajută să ieși în lume și să înfrunți toate dificultățiile. Dacă nu ai încredere în ceea ce șimți, în ceea ce ești, în ceea ce crezi, dacă nu ești sigur/ă pe tine, nu vei putea să fii asertiv, să comunici într-un mod asertiv cu ceilalți, iar asta îți va aduce numai dezamăgiri și trăiri nepăcute.
     Odată cu lipsa încrederii în sine vine și dependența de ceilalți, de părerile celorlalți, de sfaturile celorlalți. Te vei obișnui să-i lași pe ceilalți să-ți influiențeze alegerile, trăirile.. iar rezultatele nu te vor mulțumi niciodată căci n-au fost alegerile tale, chiar dacă au fost grăite de gurița ta. Cum să te simți bine dacă tu nu exprimi ce simți cu adevărat în interior? Cum să primești răspunsul dorit de la ceilalți, rezultatele așteptate, dacă tu nu exprimi care-ți sunt cu adevărat gândurile, emoțiile, trăirile?
     Din frică de a nu fi accepat sau plăcut, din teamă de a fi rănit, ascundem anumite stări interioare, în speranța că la un moment dat le vom satisface, fără să le comnunicăm verbal, sau într-un alt mod, știut numai de noi. Doar comunicând asertiv atât cu noi cât și cu ceilalți din jurul nostru ne vom putea satisface nevoile personale.
     Dacă nu ești asertiv cu tine și cu celalti vrei primi doar ce vor ceilalți, și nu ce vrei tu.
     O relație frumoasă de iubire se bazează pe o comunicare asertivă. Cum putem avea o relație cu cineva deacă nu exprimăm ceea ce simțim, ceea ce gândim, ceea ce vrem de la noi și de al el/ea? Cum să știe el/ea ce vrem și ce ne face plăcere să trăim, să simțim, dacă nu-i comunicăm? Cu siguranță nu va reuși să-ți citească gândurile, oricât de experimentat/ă ar fi partenerul/a tău/ta.

     Nu uita: Cere și ți se va da!!

     Spune-i iubitului/ei tău/tale ce gândești, ce-ți place: „Îmi place să mă plimb, să stau în parc pe o bancă să privesc copii cum se joacă. Iubesc marea, răsăritul. Nu gâtesc dacă sunt obosită. Îmi place să mă consulți când sunt de luat decizii ce ne privesc pe amândoi. Nu-mi place să aștept. Iubesc mâncărurile ușoare!”
     Spune-i orice îți trece prin cap, oricât de banal ar suna, supe-i-o. Las-l/-o să ia parte la tot ce ți se întâmplă, la toate planurile tale. Nu te aștepta să se transforme într-un medium.

     „Chiar dacă viața îți oferă, în jocul ei, cărți nefavorabile, depinde de fiecare om să nu dispere și să câștige cu ele cea mai frumoasă partidă”     
Epictet
     Ca să primești trebuie să oferi, fără teamă, fără frică, fără a măsură cât dai și cât primești, fără așteptări. Fii îndrăzneață, pozitivă, încrezătoare... Aruncă-te în brațele lui cu inocență și încredere. Bucură-te de fiecare moment ... nu te gândi la cât va dura, important este să trăiești fiecare sentiment la intensitate maximă...
     Bărbații (nu doar ei, și femeile, de asemenea) vor să știe că femeia care îl iubește este sigură și încrezătoare în capacitățile și abilitățiile sale. 
    Sentimentul încrederii se naște atunci când îl oferi, când te deschizi fără teamă în fața lui, fără teamă de a fi rănită sau părăsită. Bucură-te de relația ta de cuplu atât cât durează... nimic nu este sigur în viață deși uneori ne-ar plăcea să avem siguranță pe anumite lucruri. Dacă mâine se termină se termină, fără regrete, iar dacă se merită, luptă demn pentru iubirea ta, n-o lasa să se pierdă... 
     Bărbații au nevoie de confirmări verbale că ceea ce îți oferă este ceea ce-ți dorești... că ești mulțumită de el... că răspunde aștepărilor tale... dar are nevoie, de asemeni, să te vadă activă, independentă și încrezătoare în capacitățiile tale. 
     Acceptă-l așa cum este sau renunță!! De ce să-l schimbi? Fiecare are dreptul să fie așa cum dorește să fie. Uneori cerem anumite lucrui doar pentru a ne simți noi bine sau pentru a arăta ceva cuiva și mai puțin pentru a face un bine persoanei de lângă noi. Nu ne întrebăm dacă partenerul nostru poate să facă față schimbărilor impuse de noi, dacă poate să nu satisfacă așteptările care le avem față de el. Nu te vei simți mai frumoasă sau mai desteaptă dacă-l vei transforma pe iubitul tău în Brad Pitt, sau oricare altul. E o problemă și îți aparține în totalitate, să stai alături de cineva și să-ți dorești să-l schimbi, în fiecare clipă, începânde de la aspectul fizic până la preferințele culinare. Tu ești cea care are nevoie de schimbări!!

     „Iubirea este dificilă... Iubirea unei ființe umane pentru o alta este poate încercarea cea mai dificilă pentru fiecare dintre noi. Este cea mai înaltă mărturie despre noi înșine, opera supremă pentru care toate celelalte nu sunt decâtpregătiri.”  
Reiner Maria Rilke
     Iubește!
     Bucură-te de fiecare sentiment și experiență plăcută pe care o trăiești!

Te îmbrățișez cu multă căldură, 
Gabriela.
    
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu